proces logistyczny

Na czym polega praca logistyka?

Logistyka to dynamicznie rozwijająca się dziedzina wyspecjalizowanego zarządzania, która skupia się na przesyle różnego rodzaju towarów, w tym na ich magazynowaniu. Specjaliści w tym zakresie są cenieni na rynku pracy, ponieważ od jakości logistyki zależy skuteczność funkcjonowania wielu przedsiębiorstw.

Obowiązki logistyka

proces logistyczny

Zakres obowiązków logistyków jest dość szeroki, dlatego najczęściej poszczególnie specjaliści skupiają się na pojedynczych aspektach związanych z funkcjonowaniem logistycznym firmy. Logistycy do spraw bieżących będą więc zajmowali się planowaniem, zarządzeniem oraz kontrolą przepływu dóbr. Cały proces musi zostać zoptymalizowany, a jego skuteczność jest w stanie wykazać przeprowadzona analiza logistyczna. Przeprowadzony przez doświadczonych specjalistów audyt logistyczny magazynu skupia się również na aspektach takich jak kontrola stanów magazynowych, optymalizacja kosztów oraz nadzór nad identyfikacją towarów.

Systemy do zarządzania logistyką

Obecnie do zarządzania sferą logistyczną najczęściej wykorzystuje się zaawansowane systemy oraz narzędzia informatyczne. Dzięki nowoczesnym technologiom usprawniona została między innymi identyfikacja towarów, która obecnie może odbywać się za pomocą skanerów RFID. Logistyka w przedsiębiorstwie to również systemy WMS, służące do zarządzania przestrzenią magazynu w czasie rzeczywistym. Modułowe systemy WMS do zarządzania logistyką zapewniają sprawny przepływ informacji w przedsiębiorstwie.